compromis-article-blog-toni-traveria

Societat moderna, sí. Irrespectuosa? També

No sé si són coses meves, però el cert és que percebo que en la nostra societat (ultra moderna, ultra sofisticada i globalitzada) sovint deixem de banda patrons de comportament que no s’haurien de perdre mai, si més no en la meva opinió.

Els nostres avis feien negocis que quedaven segellats amb la paraula o amb una encaixada de mans. Aquell era un pacte de cavallers, que no es trencava sota cap pretext. Avui, tristament, les paraules se les emporta el vent i si un contracte no està rubricat amb una signatura sembla que no valgui per res. I fins i tot segellat de vegades hi ha problemes sobrevinguts.

Fa uns anys (dècades ja), les persones acordàvem una trobada (un sopar, un cinema o el que fos) amb la paraula. I aquell dia i aquella hora anava a missa. No hi havia mòbils per avisar d’un retard o que ens havia sorgit un imprevist de darrera hora. Però el cas és que ens presentàvem el dia D, l’hora H en el lloc establert amb el nostre interlocutor. Poques vegades fallàvem. D’això jo en dic respecte, educació i compromís.

Avui en dia, en canvi, amb mòbils, connexió 5G, tablets, xarxes socials i demés eines comunicatives, sovint ens comportem (com a societat) de manera informal. La impuntualitat n’és un exemple clar. Què dir de la falta de compromís amb un acord establert a través de la paraula?

En definitiva: sí, som molt més moderns, ens podem comunicar en un segon amb una persona que és a l’altra banda del planeta, però en canvi no som capaços (sovint, almenys) de respectar el nostre entorn immediat, els nostres conciutadans aplicant valors que haurien de ser eterns com ara compromís, puntualitat, respecte…[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

Tags: